Virtsavaivoja?

Julkaistu 29.1.2018

Erilaisista virtsavaivoista kärsivät useat naiset. Tavallisin vaiva virtsatietulehdus, yleistyy vaihdevuosien jälkeen.

Toistuvat virtsatietulehdukset

Naisten virtsatietulehdukset ovat tavallisia. Ne yleistyvät erityisesti vaihdevuosien jälkeen, jolloin jopa yli puolella naisista esiintyy toistuvia virtsatulehduksia vuoden aikana. Paikallisestrogeeni emättimeen annosteltuna parantaa emättimen ja virtsaputken limakalvojen kuntoa, ja emättimen bakteerikanta muuttuu terveemmäksi. Jos virtsatulehdus toistuu kolmesti vuoden aikana, voidaan harkita estolääkitystä antibiootilla. Yleensä naisen toistuvia virtsatulehduksia ei tarvitse selvittää urologisilla jatkotutkimuksilla.

Virtsankarkailu

Virtsankarkailu esiintyy tavallisesti ponnistuskarkailuna, jolloin virtsaa karkaa pieni määrä yskäisyn, aivastuksen ja muun ponnistuksen yhteydessä, tai virtsarakon yliaktiivisuuteen liittyvänä oireena, jolloin virtsa karkaa voimakkaaseen virtsaamistarpeeseen liittyen. Lääkärin tutkimuksissa selvitetään karkailun syy. Hoitona ponnistuskarkailussa ovat lantionpohjan lihasten aktiivinen harjoittelu, mahdollisen ylipainon pudottaminen, ja mikäli näistä hoitokeinoista ei ole riittävää apua, tehdään leikkaus, jossa virtsaputki tuetaan paikallispuudutuksessa asetettavalla nauhalla. Yliaktiivisen rakon hoitona käytetään lääkehoitoa sekä lantionpohjan lihasten harjoittelua. Tarvittaessa asiaan perehtynyt fysioterapeutti ohjaa lantionpohjan lihasten harjoittelua sekä antaa sähköärsytyshoitoa, jota potilas voi toteuttaa myös kotona. Vaikeimmissa tapauksissa voidaan harkita virtsarakkolihaksen lamaamista botuliinitoksiini-pistoksilla.

Virtsarakon kipuoireyhtymä

Virtsarakon täyttymiseen liittyvä kipu, joka helpottaa virtsaamisen jälkeen, ja johon liittyy tiheä, tasaisesti kellon ympäri tuleva tarve käydä virtsalla, viittaa virtsarakon kipuoireyhtymään. Hoitona voidaan käyttää virtsarakon yliaktiivisuutta vähentäviä lääkkeitä sekä kipukynnyslääkkeitä. Urologi voi tehdä virtsarakon venytyksen leikkaussalissa ja ottaa diagnoosin varmistavan koepalan rakon limakalvolta. Virtsarakon huuhteluhoidoista voi olla hyötyä.

Virtsaputkioireyhtymä

Kipu virtsaamiseen liittyen ja virtsaamisen jälkeen, yhdyntäkivut, jatkuvat virtsatulehdusoireet ilman virtsanäytteen bakteerikasvua ovat virtsaputkioireyhtymän oireita. Virtsaputki saattaa olla hyvin arka lääkärin tutkimuksessa. Hoitona voidaan käyttää paikallisestrogeenia, virtsaputkea rentouttavia alfa-salpaajalääkkeitä sekä kipukynnyslääkkeitä. Eräät potilaat kokevat oireiden helpottuvan virtsaputken laajennushoidoilla, vaikka niiden tehosta ei ole tieteellistä näyttöä.

LL Suvi Niemi
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, urologi

Varaa aika urologille Femedasta

Ajanvaraus verkossa
tai soittamalla 09 7510 1000