Blogi

Meinaako nauraessa pissat tulla housuun?

Mari Camut, Janna Rosenqvist, Anu Parantainen

Mari CamutJanna RosenqvistOnko sinun vaikea kontrolloida virtsarakkoa ja suolistoa ja tunnet jatkuvaa tarvetta käydä vessassa?

Hoidat haavan, hoidatko arven?

Eija Olkkonen

Arpikudoksen hoito on sidekudosten hoidon erityisala, jonka Femedan fysioterapeutit hallitsevat. Hyvään arvenhoitoon kuuluu asiakkaan itsehoito, jonka fysioterapeutit ohjaavat aina ensimmäisellä terapiakerralla. Kuten hyvä haavanhoito, myös arven hoito on tärkeää.

Mitä eroa on foolihapolla ja folaatilla ja miksi se on tärkeä myös raskauteen liittyen? 

Päivi Suonsivu-Miettinen

Päivi Suonsivu-MiettinenFinravinto 2017 - tutkimuksen mukaan folaattia sai suosituksen mukaisen määrän 22 % miehistä ja vain 5 % naisista. Folaatin puute voi johtua riittämättömästä saannista eli puutteellisesta ravinnosta, heikentyneestä imeytymisestä tai lisääntyneestä tarpeesta. Raskauden aikana folaatin tarve on merkittävästi lisääntynyt. 

4D-ultraäänitutkimus parantaa syvän endometrioosin diagnostiikkaa

Bruno Cacciatore

Bruno CacciatoreNoin 10% hedelmällisessä iässä olevista naisista sairastaa endometrioosia – usein tietämättään. 4D-ultraäänitutkimuksella sairaus voidaan havaita luotettavasti jo varhaisessa vaiheessa. Varhaisen vaiheen endometrioosi diagnoosi mahdollistaa onnistuneen lääkehoidon ja parantaa leikkaushoidon tuloksia.

Femedan dosentti Bruno Cacciatoren 4D-ultraäänitutkimus

Bruno Cacciatore

Bruno CacciatoreRaskausajan ultraäänitutkimuksessa käytetään perinteisen 2D-ultraäänen lisäksi myös 3D ja 4D-tekniikkaa, joiden avulla voidaan selvittää sikiön rakenteita mahdollisimman monipuolisesti ja tarkasti.

Apua äitiys- ja lantionpohjanfysioterapiasta jo raskausaikana

Janna Rosenqvist

Janna RosenqvistRaskausajan vaivat voivat hankaloittaa odottavan naisen elämää monella eri tavalla. Raskausajan fysioterapiahoito pohjautuu haastatteluun ja yksilölliseen tutkimukseen, jossa tarkoin toiveitasi kuunnellen rakennamme juuri sinulle sopivan hoitomuodon.

Pitäisikö minun käydä luuntiheysmittauksessa?

Olavi Ylikorkala

Olavi YlikorkalaNaisen tärkein sukupuolihormoni, estrogeeni, jarruttaa luun hajaantumista ja lisää luun rakentumista. Siksi myös luusto luetaan gynekologisiin elimiin, jonka tilaa pohditaan gynekologin vastaanotolla.

Fysioterapiasta apua suorien vatsalihasten erkaumaan

Mari Camut

Mari CamutSuorien vatsalihasten etääntyminen toisistaan on luonnollista raskauden aikana. Erään tutkimuksen mukaan vatsalihasten erkaumaa esiintyy kaikilla raskauden viimeisen kolmanneksen aikana.

Hormonihoito ja Alzheimer-tauti – mitä uutta?

Olavi Ylikorkala

Olavi YlikorkalaAlzheimerin tauti, aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, aiheuttaa noin 70 % vanhusten muistisairauksista (dementia). Monet aiemmat tulokset viittasivat vahvasti siihen, että vaihdevuosi-iän hormonihoito (estrogeeni yksin tai yhdessä keltarauhashormonin kanssa) voisi suojata Alzheimer taudilta. Näin ei käynyt suomalaisilla naisilla.

Tiesitkö tämän D-vitamiinista?

Heidi Nilsson

Heidi NilssonD-vitamiini muodostuu esiasteestaan ihon 7-dehydroksikolesterolista auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta. Auringolle altistumisen leveysaste, vuodenaika ja kellonaika vaikuttavat suuresti D-vitamiinin tuotantoon ihossa.

Virtsavaivoja?

Suvi Niemi

Suvi NiemiErilaisista virtsavaivoista kärsivät useat naiset. Tavallisin vaiva virtsatietulehdus, yleistyy vaihdevuosien jälkeen.

Nuori nainen gynekologilla

Merja Metsä-Heikkilä

Merja Metsä-HeikkiläNaiset käyvät gynekologin vastaanotolla ehkäisyn, hormonihoidon ja erilaisten gynekologisten vaivojen vuoksi. Mutta milloin pitäisi käydä ensimmäisen kerran?

Raskautta ei kuulu, hakeutuako tutkimuksiin?

Tuija Foudila, Hanna Savolainen-Peltonen

Tuija FoudilaHanna Savolainen-PeltonenLapsettomuudella tarkoitetaan sitä, että raskautta ei ole kuulunut vuoden kuluessa ehkäisyn poisjättämisen jälkeen, vaikka yhdyntöjä on ollut säännöllisesti. Tahaton lapsettomuus koskettaa noin 20% pareista jossain elämän vaiheessa.

Synnytyspelon taustoista ja hoitamisesta

Kirsi Juutilainen

Kirsi JuutilainenUuden ja tuntemattoman äärellä voi pelottaa. Vauva tulee. Samanaikaisesti iloa ja uuden odotusta, mutta myös aika ristiriitaista ja hämmentävää, joskus jopa pelottavaa. Niin paljon muutoksia omassa itsessä ja elämässä niin paljon epävarmaa…

Seitsemän kysymystä NIPT-testistä

Erja Halmesmäki

Erja HalmesmäkiNIPT-testillä (noninvasiivinen prenataalitutkimus) voidaan tunnistaa 21-trisomian eli Downin oireyhtymä peräti 99,9 prosentin todennäköisyydellä. Mihin NIPT-testin luotettavuus perustuu, entä jos testituloksen mukaan sikiö ei ole terve?

Apua, minulla on munasarjakysta!

Bruno Cacciatore

Bruno CacciatoreNoin 15% kaikista naisista on joskus elämässään, tässä tilanteessa. Munasarjakysta voi selittää oireita kuten alavatsakipuja, turvotusta ja virtsaamisongelmia. Munasarjakysta voi löytyä myös täysin yllättäen normaalin gynekologisen tarkastuksen yhteydessä. Mitä sitten? Voiko se olla vaarallista? Mistä tiedän, ettei se ole syöpä? Pitäisikö leikata heti, voiko se hävitä itsestään ja millä keinoin selvitetään asia nopeasti ja luotettavasti?