Blogi

Fysioterapiasta apua suorien vatsalihasten erkaumaan

Mari CamutSuorien vatsalihasten etääntyminen toisistaan on luonnollista raskauden aikana. Erään tutkimuksen mukaan vatsalihasten erkaumaa esiintyy kaikilla raskauden viimeisen kolmanneksen aikana.

Hormonihoito ja Alzheimer-tauti – mitä uutta?

Olavi YlikorkalaAlzheimerin tauti, aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, aiheuttaa noin 70 % vanhusten muistisairauksista (dementia). Monet aiemmat tulokset viittasivat vahvasti siihen, että vaihdevuosi-iän hormonihoito (estrogeeni yksin tai yhdessä keltarauhashormonin kanssa) voisi suojata Alzheimer taudilta. Näin ei käynyt suomalaisilla naisilla.

D-vitamiinista

Heidi NilssonD-vitamiini muodostuu esiasteestaan ihon 7-dehydroksikolesterolista auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta. Auringolle altistumisen leveysaste, vuodenaika ja kellonaika vaikuttavat suuresti D-vitamiinin tuotantoon ihossa.

Virtsavaivoja?

Suvi NiemiErilaisista virtsavaivoista kärsivät useat naiset. Tavallisin vaiva virtsatietulehdus, yleistyy vaihdevuosien jälkeen.

Nuori nainen gynekologilla

Merja Metsä-HeikkiläNaiset käyvät gynekologin vastaanotolla ehkäisyn, hormonihoidon ja erilaisten gynekologisten vaivojen vuoksi. Mutta milloin pitäisi käydä ensimmäisen kerran?

Pysy lujana – pidä luustostasi huolta

Milloin viimeksi olet miettinyt omaa ruokavaliotasi luustosi kannalta? Se, mitä päivittäin valitsemme lautaselle, vaikuttaa ratkaisevasti luustoterveyteen. Liian vähäinen kalsiumin ja D-vitamiinin saanti voi johtaa osteoporoosiin, jonka myötä luu alkaa haurastua, ja murtumariski kasvaa. Luun määrä vähenee kaikilla iän myötä, erityisesti naisilla vaihdevuosien jälkeen estrogeenipitoisuuden pienentymisen myötä. Osteoporoosia eli luukatoa sairastaa arvioiden mukaan 400 000 suomalaista.

Raskautta ei kuulu, hakeutuako tutkimuksiin?

Tuija FoudilaHanna Savolainen-PeltonenLapsettomuudella tarkoitetaan sitä, että raskautta ei ole kuulunut vuoden kuluessa ehkäisyn poisjättämisen jälkeen, vaikka yhdyntöjä on ollut säännöllisesti. Tahaton lapsettomuus koskettaa noin 20% pareista jossain elämän vaiheessa.

Synnytyspelon taustoista ja hoitamisesta

Kirsi JuutilainenUuden ja tuntemattoman äärellä voi pelottaa. Vauva tulee. Samanaikaisesti iloa ja uuden odotusta, mutta myös aika ristiriitaista ja hämmentävää, joskus jopa pelottavaa. Niin paljon muutoksia omassa itsessä ja elämässä niin paljon epävarmaa…

Apua, minulla on munasarjakysta!

Bruno CacciatoreNoin 15% kaikista naisista on joskus elämässään, tässä tilanteessa. Munasarjakysta voi selittää oireita kuten alavatsakipuja, turvotusta ja virtsaamisongelmia. Munasarjakysta voi löytyä myös täysin yllättäen normaalin gynekologisen tarkastuksen yhteydessä. Mitä sitten? Voiko se olla vaarallista? Mistä tiedän, ettei se ole syöpä? Pitäisikö leikata heti, voiko se hävitä itsestään ja millä keinoin selvitetään asia nopeasti ja luotettavasti?

Seitsemän kysymystä NIPT-testistä

Erja HalmesmäkiNIPT-testillä (noninvasiivinen prenataalitutkimus) voidaan tunnistaa 21-trisomian eli Downin oireyhtymä peräti 99,9 prosentin todennäköisyydellä. Mihin NIPT-testin luotettavuus perustuu, entä jos testituloksen mukaan sikiö ei ole terve?