27.3.2020

4D-ultraäänitutkimus parantaa syvän endometrioosin diagnostiikkaa

Bruno Cacciatore

Bruno Cacciatore
Dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Noin 10% hedelmällisessä iässä olevista naisista sairastaa endometrioosia – usein tietämättään. 4D-ultraäänitutkimuksella sairaus voidaan havaita luotettavasti jo varhaisessa vaiheessa. Varhaisen vaiheen endometrioosi diagnoosi mahdollistaa onnistuneen lääkehoidon ja parantaa leikkaushoidon tuloksia.

Endometrioosi on yleinen mutta harvoin diagnosoitu sairaus

Noin 10% hedelmällisessä iässä olevista naisista sairastaa endometrioosia – usein tietämättään. Endometrioosi onkin yleisin syy naisten kroonisiin alavatsa- ja kuukautiskipuihin. Gynekologisissa rutiinitutkimuksissa endometrioosi jää kuitenkin usein havaitsematta. On tapauksia, joissa potilas on saattanut kärsiä kroonisista kivuista useamman vuoden ajan ennen kuin erikoislääkärin vastaanotolla ollaan onnistuttu yhdistämään oireet endometrioosiin. Tämä johtuu usein siitä, että oireet saattavat olla epämääräisiä ja niiden pohjalta tehdyt gynekologisten tutkimusten löydökset ovat epätarkkoja ja perus ultraäänitutkimuksessa otetut kuvat jäävät usein epäselviksi. Varsinkin vatsakalvon pinnan alla tai suolistossa sijaitseva endometrioosi on usein vaikeasti diagnosoitavissa.

Endometrioosin tyypilliset oireet

Krooniset ja poikkeuksellisen kovat kuukautiskivut ja runsaat kuukautisvuodot voivat olla merkkejä endometrioosista. Myös yhdyntäkivut ulostuksen ja virtsauksen yhteydessä saattavat viitata endometrioosiin. Epämääräinen turvotus, jomotus ja ripuli, tai ummetus kuukautisten yhteydessä ovat oireita, joiden vuoksi kannattaa hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Endometrioosin tiedetään myös aiheuttavan lapsettomuusongelmia. Lapsettomuuden syitä selvittäessä tulisi siis aina poissulkea mahdollinen endometrioosi.

Endometrioosin diagnosointi

Varmin tapa endometrioosin diagnosointiin on vatsaontelon tähystysleikkaus, eli laparoskopia. Myös magneettikuvauksella voidaan paikantaa endometrioosi. Nämä menetelmät eivät kuitenkaan ole mahdollisia rutiinitarkastuksen yhteydessä, ja siksi niihin harvoin hakeudutaan. Tuoreimpien tutkimusten valossa 4D-ultraäänitutkimuksen luotettavuus on jopa 95% yhtä tarkka kuin magneettitutkimus. Tutustu aiheeseen tarkemmin tästä. Luotettava ja varhaisen vaiheen endometrioosi diagnoosi mahdollistaa onnistuneen lääkehoidon ja parantaa leikkaushoidon tuloksia.

Miksi Femeda

Meillä Femedassa on pitkä ja uraauurtava kokemus naisten lantion kuvantamisesta 4D-ultraäänellä. Allekirjoittaneena kuulun Suomessa alan pioneereihin ja olen perehtynyt erityisesti vaikean syvä endometrioosin diagnosointiin. 4D-ultraääntitutkimuksen yhteydessä vastaanotollani annan ohjeita myös luonnollisista, ei lääkinnällisistä menetelmistä, joilla helpottaa endometrioosista aiheutuvia vaivoja.

Bruno Cacciatore
Dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Hormonihoito ja Alzheimer-tauti – mitä uutta?

Olavi Ylikorkala

Alzheimerin tauti, aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, aiheuttaa noin 70 % vanhusten muistisairauksista (dementia). Monet aiemmat tulokset viittasivat vahvasti siihen, että vaihdevuosi-iän hormonihoito (estrogeeni yksin tai yhdessä keltarauhashormonin kanssa) voisi suojata Alzheimer taudilta. Näin ei käynyt suomalaisilla naisilla.

Seitsemän kysymystä NIPT-testistä

Erja Halmesmäki

NIPT-testillä (noninvasiivinen prenataalitutkimus) voidaan tunnistaa 21-trisomian eli Downin oireyhtymä peräti 99,9 prosentin todennäköisyydellä. Mihin NIPT-testin luotettavuus perustuu, entä jos testituloksen mukaan sikiö ei ole terve?

Apua, minulla on munasarjakysta!

Bruno Cacciatore

Noin 15% kaikista naisista on joskus elämässään, tässä tilanteessa. Munasarjakysta voi selittää oireita kuten alavatsakipuja, turvotusta ja virtsaamisongelmia. Munasarjakysta voi löytyä myös täysin yllättäen normaalin gynekologisen tarkastuksen yhteydessä. Mitä sitten? Voiko se olla vaarallista? Mistä tiedän, ettei se ole syöpä? Pitäisikö leikata heti, voiko se hävitä itsestään ja millä keinoin selvitetään asia nopeasti ja luotettavasti?