15.12.2016

Apua, minulla on munasarjakysta!

Bruno Cacciatore

Bruno Cacciatore
Dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Noin 15% kaikista naisista on joskus elämässään, tässä tilanteessa. Munasarjakysta voi selittää oireita kuten alavatsakipuja, turvotusta ja virtsaamisongelmia. Munasarjakysta voi löytyä myös täysin yllättäen normaalin gynekologisen tarkastuksen yhteydessä. Mitä sitten? Voiko se olla vaarallista? Mistä tiedän, ettei se ole syöpä? Pitäisikö leikata heti, voiko se hävitä itsestään ja millä keinoin selvitetään asia nopeasti ja luotettavasti?

Mikä munasarjakysta oikeasti on?

Kysta tarkoittaa koteloitunutta nestekertymää, ja sellaisia voi olla monissa elimissä kuten esimerkiksi munuaisissa, rinnoissa ja maksassa. Munasarjoissa tilanne on toinen, koska niissä esiintyy jatkuvasti pieniä rakkuloita, joita kutsutaan munarakkuloiksi. Kystiksi kutsutaan rakkuloita, jotka ovat näitä isompia, yleensä yli 3 cm kokoisia, eivätkä poistu seuraavan kuukautiskierron alkaessa. Vaihdevuosien jälkeen pienempiäkin rakkuloita kutsutaan kystiksi.

Mistä tiedän, onko kysta hyvänlaatuinen?

Jos emättimen kautta tehdyssä ultraäänitutkimuksessa kysta on todettu luotettavasti vain yksi-lokeroiseksi ja se sisältää vain kirkasta nestettä, on se todennäköisesti hyvänlaatuinen. Suurin osa alle 5 cm kokoisista, yksilokeroisista kystista poistuu itsestään, tavallisesti kuukautisten aikana. Noin 15 prosentilla naisista, jotka käyttävät hormonikierukkaa tai syövät minipillereitä löytyy kystia, jotka useimmiten poistuvat itsestään.

Entä jos kystassa on väliseiniä?

Kystat, joissa on muutamia väliseiniä, eivät yleensä ole vaarallisia. On kuitenkin vähemmän todennäköistä että ne poistuvat itsestään. Väliseiniä löytyy usein myös munasarjojen ulkopuolella sijaitsevissa nestekertymissä, kuten kiinnikekystoissa tai umpipussiksi kasvaneessa munajohtimessa (sactosalpinx).

Gynekologini totesi, että kystan sisällä on jotain ylimääräistä – mitä tämä tarkoittaa?

Tavallisin syy, jonka takia kystan sisältö on sameaa, on se että se sisältää verta. Nämäkin ovat tavallisimmin hyvänlaatuisia. Verihyytymiä löytyy munasarjan keltarauhasessa ja tällaiset kystat poistuvat tai pienenevät yleensä kuukautisten aikana. Endometrioosikysta, joka sisältää vanhaa verta ei poistu itsestään. Jos munasarjakystan sisältö on selkeästi kiinteä, tilanne muuttuu täysin ja syövän mahdollisuus on olemassa, varsinkin jos kystan kiinteässä osassa on verisuonitusta. Oikea diagnoosi vaatii tällöin tarkan endovaginaalisen ultraäänitutkimuksen.

Miten asia selvitetään?

Tarkalla endovaginaalisella ultraäänellä erotetaan luotettavasti kiinteitä alueita muista vaarattomista muutoksista. Kystassa sijaitsevat epäilyttävät kukkakaalimaiset ja papillaariset muutokset näkyvät erityisen hyvin 3D ultraäänitekniikalla. Lisäksi on aiheellista tutkia kystan verenkierto ja verisuonitus ultraäänidoppler menetelmällä.

Koska kannataa tulla tutkimukseen?

Munasarjakystat voidaan tutkia endovaginaalisella ultraäänitutkimuksella koska tahansa, myös kuukautisten aikana. Tutkimus ei vaadi erityistä valmistelua.

Bruno Cacciatore
Dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Varaa aika gynekologille Femedasta

Hormonihoito ja Alzheimer-tauti – mitä uutta?

Olavi Ylikorkala

Alzheimerin tauti, aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, aiheuttaa noin 70 % vanhusten muistisairauksista (dementia). Monet aiemmat tulokset viittasivat vahvasti siihen, että vaihdevuosi-iän hormonihoito (estrogeeni yksin tai yhdessä keltarauhashormonin kanssa) voisi suojata Alzheimer taudilta. Näin ei käynyt suomalaisilla naisilla.

Seitsemän kysymystä NIPT-testistä

Erja Halmesmäki

NIPT-testillä (noninvasiivinen prenataalitutkimus) voidaan tunnistaa 21-trisomian eli Downin oireyhtymä peräti 99,9 prosentin todennäköisyydellä. Mihin NIPT-testin luotettavuus perustuu, entä jos testituloksen mukaan sikiö ei ole terve?

Synnytyspelon taustoista ja hoitamisesta

Kirsi Juutilainen

Uuden ja tuntemattoman äärellä voi pelottaa. Vauva tulee. Samanaikaisesti iloa ja uuden odotusta, mutta myös aika ristiriitaista ja hämmentävää, joskus jopa pelottavaa. Niin paljon muutoksia omassa itsessä ja elämässä niin paljon epävarmaa…