3.3.2020

Femedan dosentti Bruno Cacciatoren 4D-ultraäänitutkimus

Bruno Cacciatore

Bruno Cacciatore
Dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Raskausajan ultraäänitutkimuksessa käytetään perinteisen 2D-ultraäänen lisäksi myös 3D ja 4D-tekniikkaa, joiden avulla voidaan selvittää sikiön rakenteita mahdollisimman monipuolisesti ja tarkasti.

Raskausajan ultraäänitutkimuksessa käytetään perinteisen 2D-tekniikan lisäksi, myös 3D ja 4D-tekniikkaa, joiden avulla voidaan selvittää sikiön rakenteita mahdollisimman monipuolisesti ja tarkasti. Tutkimuksissa selvitetään muun muassa sikiön mahdollisia synnynnäisiä rakenteellisia kehityshäiriöitä. 4D-ultraäänitutkimus antaa myös tarkan kuvan sydämen rakenteesta.

3D/4D-ultraäänitutkimus – vai molemmat?

Ehdottomasti molemmat! 3D-tekniikalla tuotetaan staattista neulanterävää kolmiulotteista kuvaa. Se soveltuu sikiön kuvaamiseen, kun halutaan mahdollisimman tarkkaa ja korkealaatuista kuvaa. 4D-tekniikka on tarkoitettu erityisesti sikiön liikkuvaan ja kolmiulotteiseen kuvaamiseen.

Kuva Femedan 4D-ultraäänitutkimuksesta

Mitä 3D ja 4D-ultraäänellä tutkitaan?

3D ja 4D-tekniikat soveltuvat erityisen hyvin sikiön kasvojen anatomian tutkimiseen. Tutkimuksessa poissuljetaan mahdollinen huulihalkio ja kasvojen profiilissa esiintyvät muut poikkeamat, kuten liian pieni leuka. Samalla selvitetään korvien anatomia ja niiden sijainti. Tekniikan avulla selvitetään raajojen asennot, sekä sormien ja varpaiden lukumäärä ja niiden liikkuvuus. Lisäksi tutkitaan koko selkärangan rakenne ja suljetaan pois poikkeamat, kuten puuttuvat lapa- tai olkaluut.

Kuva Femedan 4D-ultraäänitutkimuksesta

Kuva Femedan 4D-ultraäänitutkimuksesta

Kuva Femedan 4D-ultraäänitutkimuksesta

Kuva Femedan 4D-ultraäänitutkimuksesta

Kuva Femedan 4D-ultraäänitutkimuksesta

Kuva Femedan 4D-ultraäänitutkimuksesta

2D-ultraäänitutkimus

Muu sikiön anatomia tutkitaan tarkkaan 2D-tekniikalla. Aivokammioiden ja pikkuaivojen lisäksi pyritään kuvaamaan myös usein hyvin vaikeasti kuvattava aivokurkiainen. Myös silmät, linssit, kieli, nielu, hammaskaaret ja kitalaki kuvataan. Sydämen anatomia ja sisäelimet tutkitaan sekä 2D että väridoppler-tekniikalla. Dopplerilla selvitetään myös napanuoran verenkiertoon vaikuttavat tekijät, kuten verisuonten määrä, niiden kiinnittymiskohdat ja sijainti istukassa. Tutkimuksessa saadaan selville sikiön painoarvio ja todennäköinen syntymäpaino. Loppuraskauden aikana ja niin sanotussa riskiraskaudessa, esimerkiksi pienen tai hitaasti kasvavavan sikiön ollessa kyseessä, tutkitaan napavaltimon lisäksi myös aivojen ja maksan verenkierto.

Mikä on paras ajankohta 4D-ultraäänitutkimukselle?

4D-tutkimukset voidaan tehdään koska tahansa raskauden aikana. Sikiön rakenne voidaan selvittää kuitenkin parhaiten raskausviikoilla 19-30. Sikiön kasvonpiirteet näkyvät parhaiten raskausviikoilla 22-28. Niukka lapsiveden määrä, epäedullinen sikiön asento, äidin ylipaino tai paksut vatsanpeitteet saattavat vaikuttaa 4D-kuvien laatuun, mutta ne harvoin estävät tyydyttävän arvion saamista sikiön anatomiasta.

Sikiöstä otetut kolmiulotteiset kuvat ovat erittäin tarkkoja ja havainnollistavia – suorastaan kauniita. Kuvauksiin voi tulla millä tahansa raskausviikolla. Tutkimusta ei tarvitse pelätä ja tulevan lapsen isä ja sisarukset ovat myös lämpimästi tervetulleita. Tilanne on usein ikimuistoinen ja ainutkertainen kokemus koko perheelle.

Kuva Femedan 4D-ultraäänitutkimuksesta

Kuva Femedan 4D-ultraäänitutkimuksesta

Femedan hinnasto Bruno Cacciatoren raskausajan ultraäänitutkimuksille

Alkuraskauden ultraääni raskausviikoilla 5-11: n.170€
Ultraääni raskausviikoilla 11-14, niskapoimun tutkiminen: n.210€

4D-rakenne-ja ultraäänitutkimus 18 raskausviikon jälkeen: n.250€
4D-ultra ja loppuraskauden kontrolli (36+raskausviikko), painoarvio, lapsiveden määrä ja sikiön doppler tutkimus: n.230€
Tutkimusten kuvat tallennetaan veloituksetta muistitikulle.

Hintoihin lisätään 22€ toimistomaksu

Raskausviikoilla 10-14 ja 18-22 saat kelakorttia näyttämällä korvauksen koko käynnistäsi.
Muilla raskausviikoilla kelakorvaus vähennetään vain lääkärin palkkiosta.

Kysy meiltä lisää tai varaa aika
Jos mieleesi juolahtaa tutkimukseen liittyviä kysymyksiä tai huolia, rohkaisemme sinua soittelemaan meille – kerromme lisää!
+358975101000

Hormonihoito ja Alzheimer-tauti – mitä uutta?

Olavi Ylikorkala

Alzheimerin tauti, aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, aiheuttaa noin 70 % vanhusten muistisairauksista (dementia). Monet aiemmat tulokset viittasivat vahvasti siihen, että vaihdevuosi-iän hormonihoito (estrogeeni yksin tai yhdessä keltarauhashormonin kanssa) voisi suojata Alzheimer taudilta. Näin ei käynyt suomalaisilla naisilla.

Seitsemän kysymystä NIPT-testistä

Erja Halmesmäki

NIPT-testillä (noninvasiivinen prenataalitutkimus) voidaan tunnistaa 21-trisomian eli Downin oireyhtymä peräti 99,9 prosentin todennäköisyydellä. Mihin NIPT-testin luotettavuus perustuu, entä jos testituloksen mukaan sikiö ei ole terve?

Apua, minulla on munasarjakysta!

Bruno Cacciatore

Noin 15% kaikista naisista on joskus elämässään, tässä tilanteessa. Munasarjakysta voi selittää oireita kuten alavatsakipuja, turvotusta ja virtsaamisongelmia. Munasarjakysta voi löytyä myös täysin yllättäen normaalin gynekologisen tarkastuksen yhteydessä. Mitä sitten? Voiko se olla vaarallista? Mistä tiedän, ettei se ole syöpä? Pitäisikö leikata heti, voiko se hävitä itsestään ja millä keinoin selvitetään asia nopeasti ja luotettavasti?