20.5.2019

Fysioterapiasta apua suorien vatsalihasten erkaumaan

Mari Camut

Mari Camut
Fysioterapeutti, lantionpohjan fysioterapeutti, seksuaalineuvoja (amk)

Suorien vatsalihasten etääntyminen toisistaan on luonnollista raskauden aikana. Erään tutkimuksen mukaan vatsalihasten erkaumaa esiintyy kaikilla raskauden viimeisen kolmanneksen aikana.

Suorien vatsalihasten etääntyminen toisistaan on luonnollista raskauden aikana. Kasvava kohtu tarvitsee tilaa ja suorien vatsalihasten välissä oleva valkoinen jännesauma, linea alba, venyy. Erään tutkimuksen mukaan vatsalihasten erkaumaa esiintyy kaikilla raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Synnytyksen jälkeen vatsalihasten palautuminen on nopeinta kahden ensimmäisen kuukauden aikana synnytyksestä. Aina vatsalihakset eivät kuitenkaan palaudu spontaanisti.

Vastaanotolle tulevat potilaat kertovat että heidän on haastava tunnistaa vatsalihaksia tai lantionpohjan lihaksia, virtsa karkaa ponnistuksissa, selkää särkee ja se väsyy helposti, ryhtiä on haastava ylläpitää, keskivartalosta puuttuu voimaa ja vatsa pullottaa häiritsevästi. Linea alba muodostuu vatsalihasten kalvoista ja se toimii ”voimansiirtolinjana” vatsalihasten välillä. Vatsalihasten tehtävä on toimia yhdessä pallean, selkä- ja lantionpohjan lihasten kanssa. Erkauma saattaa häiritä koko keskivartalon toimintaa ja tämän vuoksi erkauman kuntouttaminen tarvitsee kokonaisvaltaista tutkimista ja hoitoa.

Vatsalihasten erkaumaa ei esiintyy vain naisilla, vaan sitä on myös miehillä.

Femedassa fysioterapeutit tutkivat lantionpohjan ja vatsalihasten toimintaa myös ultraäänikuvantamisen avulla. Reaaliaikaisella ultraäänellä nähdään miten lihakset työskentelevät ja miten linea alba toimii. Sen avulla voidaan myös harjoitella lihasten oikeanlaista aktivointia.

Lämpimästi tervetuloa fysioterapiaan.

Mari Camut
Fysioterapeutti, lantionpohjan fysioterapeutti

Hormonihoito ja Alzheimer-tauti – mitä uutta?

Olavi Ylikorkala

Alzheimerin tauti, aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, aiheuttaa noin 70 % vanhusten muistisairauksista (dementia). Monet aiemmat tulokset viittasivat vahvasti siihen, että vaihdevuosi-iän hormonihoito (estrogeeni yksin tai yhdessä keltarauhashormonin kanssa) voisi suojata Alzheimer taudilta. Näin ei käynyt suomalaisilla naisilla.

Seitsemän kysymystä NIPT-testistä

Erja Halmesmäki

NIPT-testillä (noninvasiivinen prenataalitutkimus) voidaan tunnistaa 21-trisomian eli Downin oireyhtymä peräti 99,9 prosentin todennäköisyydellä. Mihin NIPT-testin luotettavuus perustuu, entä jos testituloksen mukaan sikiö ei ole terve?

Apua, minulla on munasarjakysta!

Bruno Cacciatore

Noin 15% kaikista naisista on joskus elämässään, tässä tilanteessa. Munasarjakysta voi selittää oireita kuten alavatsakipuja, turvotusta ja virtsaamisongelmia. Munasarjakysta voi löytyä myös täysin yllättäen normaalin gynekologisen tarkastuksen yhteydessä. Mitä sitten? Voiko se olla vaarallista? Mistä tiedän, ettei se ole syöpä? Pitäisikö leikata heti, voiko se hävitä itsestään ja millä keinoin selvitetään asia nopeasti ja luotettavasti?