Arpikudoksen hoito on sidekudosten hoidon erityisala, jonka Femedan fysioterapeutit hallitsevat. Hyvään arvenhoitoon kuuluu asiakkaan itsehoito, jonka fysioterapeutit ohjaavat aina ensimmäisellä terapiakerralla. Kuten hyvä haavanhoito, myös arven hoito on tärkeää.
Joka minuutti, joku suomalainen on suunnitellussa leikkauksessa tai loukkaantuu niin, että syntyy haava. Leikkaus- ja loukkaantumistilanteissa haava suljetaan ompeleilla, hakasilla, liimalla tai teipillä leikkausalueen ja haavan syvyyden mukaan.
Hyvä haavanhoito on ensiarvoisen tärkeää, on aina syytä tarkkailla infektion merkkejä. Sulautuvat ompeleet häviävät yleensä 1–3 viikossa, sulautumattomat ompeleet poistetaan tavallisesti 7–10 päivän kuluttua.
Leikkausalue tulee haavan paranemisen ajaksi (1-2 viikkoa) rauhoittaa turhalta liikkeeltä ja rasitukselta. Liian nopea nivelen ääriasentojen hakeminen lisää fibroosin - ja arvenmuodostusta. Immobilisaatiojaksolla pyritään siihen, että muodostuva sidekudosarpi kattaisi koko vammautuneen alueen ja että arven venytyskestävyys kehittyisi riittäväksi.
Haavan paranemiseen vaikuttavia mekaanisia voimia ovat kompressio, tensio, osmoosi, leikkaava voima ja painovoima.
Haavan parannuttua, syntyy arpi, jonka tehtävänä on sulkea haava ja palauttaa kudoksen stabiliteetti. Arpikudos on haavanparanemisen normaali lopputulos, arpi sekoittuu ympäristöön ja mahdollistaa entisen, vauriota edeltävän toiminnan. Aluksi arvet ovat punaisia ja koholla, kypsyessään arpi pehmenee, vaalenee ja madaltuu, prosessi kestää noin vuoden ajan, jolloin arpi on aktiivinen.
Onnistunut paraneminen ei automaattisesti korreloi täyteen toimintaan palautumisen kanssa, parantuneen arven vetolujuus voi olla normaali, mutta se ei liuu ympäristönsä suhteen, puhutaan leikkausten tai vamman jälkeisistä kiinnikkeistä, jotka ovat epänormaaleja yhteyksiä kahden normaalisti erillisen pinnan välillä. Arpi voi kiinnittyä luukalvoon tai nivelen päällä. Arpikudosta voi muodostua liiallisesti tai arpeutuminen synnyttää kiinnikkeitä usean kudoksen välille, mikä häiritsee normaalia liikkuvuutta. Kiristävä arpikudos aiheuttaa epänormaalia kudoskireyttä, joka väistämättä johtaa kiputiloihin, toisinaan paikalliseen kipuun ja usein heijastekipuun muualla kehossa.
Raju käsittely aikaisessa vaiheessa voi lisätä/pitkittää tulehdusta ja turvotusta tai häiritä haavan paranemista. Paras aika aloittaa käsittely on 3-4 viikkoa arven syntymisestä, mobilisaatio ehkäisee kiinnikkeisen arven muodostuksen ja sitä kautta liikerajoitusten kehittymisen. Myös vanhoja arpia voi käsitellä ja arvet voivat aktivoitua hormonaalisista syistä esim raskauden aikana.
Arpikudoksen hoito on sidekudosten hoidon erityisala, jonka Femedan fysioterapeutit hallitsevat. Suurin asiakasryhmämme ovat rintasyöpään sairastuneet ja sektiolla synnyttäneet naiset. Hyvään arvenhoitoon kuuluu asiakkaan itsehoito, jonka fysioterapeutit ohjaavat aina ensimmäisellä terapiakerralla.