19.3.2019

Hormonihoito ja Alzheimer-tauti – mitä uutta?

Olavi Ylikorkala

Olavi Ylikorkala
Jäänyt eläkkeelle 1.1.2024 .Professori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Alzheimerin tauti, aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, aiheuttaa noin 70 % vanhusten muistisairauksista (dementia). Monet aiemmat tulokset viittasivat vahvasti siihen, että vaihdevuosi-iän hormonihoito (estrogeeni yksin tai yhdessä keltarauhashormonin kanssa) voisi suojata Alzheimer taudilta. Näin ei käynyt suomalaisilla naisilla.

Tutkimus hormonihoidosta ja Alzheimer-taudista

Helsingin Sanomat (HS) kertoi 8.3.2019 meidän British Medical Journalissa julkaistusta tutkimuksesta hormonihoidosta ja Alzheimer-taudista. Koska uutinen on aiheuttanut monia kysymyksiä, kerron lyhyesti päätulokset ja niiden merkityksen hormonihoidon käyttäjälle ja sen aloittamista pohtivalle.

Alzheimerin tauti, aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, aiheuttaa noin 70 % vanhusten muistisairauksista (dementia). Monet aiemmat tulokset viittasivat vahvasti siihen, että vaihdevuosi-iän hormonihoito (estrogeeni yksin tai yhdessä keltarauhashormonin kanssa) voisi suojata Alzheimer taudilta. Näin ei käynyt suomalaisilla naisilla.

Vertasimme hormonihoidon käyttöhistoriaa Alzheimer- potilailla (84 000 potilasta) ja samanikäisillä verrokeilla (84 000 naista). Jos hormonihoito todella suojaisi Alzheimer-tautia vastaan, siihen sairastuneiden olisi pitänyt käyttää hormonihoitoa vähän tai ei lainkaan. Näin ei ollut tapahtunut, vaan loppuelämän aikana Alzheimeriin sairastuneet olivat käyttäneet yhtä paljon hormonihoitoa kuin verrokit. Suun tai ihon kautta otettuun ja yli 10 vuotta kestäneeseen hoitoon liittyi jopa pieni riskin kasvu (10-17%), mutta ei emättimeen annettuun hoitoon. Pelkän estrogeenin ja estrogeeni-keltarauhashormiyhdistelmän välillä ei ollut eroa. Tiboloni-hoitoon ei liittynyt riskimuutoksia.

Hormonihoito ei suojaa Alzheimer-taudilta

Varmasti voidaan sanoa, että hormonihoito ei suojaa Alzheimer-taudilta. Pitkään hoitoon liittyvä pieni riskinkasvu ei merkitse sitä, että hormonihoito aiheuttaisi Alzheimer-tautia. Kuten kaikissa epidemiologissa tutkimuksissa meidänkin työssä on monia virhelähteitä, jotka voivat selittää pienen riskikasvun. Alzheimer- tauti oireilee muistin huonontumisena vuosia ennen lopullista diagnoosia. Tässä vaiheessa monet lääkärit, luottaen aiempaan hormonihoidon suojavaikutukseen, ovat voineet suositella hormonihoitoa muistin parantamiseksi. Tämä selittänee pienen riskin kasvun meidän tutkimuksessa. Riskin kasvun olisi pitänyt olla yli kymmenen kertaa nyt todettua suurempi, jotta hormonihoidon voitaisiin epäillä myötävaikuttavan Alzheimer-taudin syntyyn.

Suositukset

Älä aloita hormonihoitoa Alzheimer-taudin estämiseksi, sillä sitä se ei estä.

Sen sijaan aloita hoito, jos haluat parantaa elämänlaatua, poistaa hikoilun, unihäiriöt ja väsymyksen. Hormonihoito parantaa välittömästi unta, keskittymistä ja muistia.

Jos jo käytät hormonihoitoa, voit sitä jatkaa ilman pelkoa Alzheimer-taudista. On hyvä muistaa, että hormonihoito estää verisuonten kalkkeutumista ja siksi verisuoniperäisen dementian riski pienenee . Tämä on tärkeä hyöty, sillä tämä dementiatyyppi (täysin erilainen kuin Alzheimer – tauti) on toiseksi yleisin (25 %) dementian syy.

Jos asia vielä huolettaa, mene tapaamaan omaa gynekologiasi.

Olavi Ylikorkala
professori (emer.), yksi ym. tutkimuksen tekijöistä

Varaa aika gynekologille Femedasta

Seitsemän kysymystä NIPT-testistä

Erja Halmesmäki

NIPT-testillä (noninvasiivinen prenataalitutkimus) voidaan tunnistaa 21-trisomian eli Downin oireyhtymä peräti 99,9 prosentin todennäköisyydellä. Mihin NIPT-testin luotettavuus perustuu, entä jos testituloksen mukaan sikiö ei ole terve?

Apua, minulla on munasarjakysta!

Bruno Cacciatore

Noin 15% kaikista naisista on joskus elämässään, tässä tilanteessa. Munasarjakysta voi selittää oireita kuten alavatsakipuja, turvotusta ja virtsaamisongelmia. Munasarjakysta voi löytyä myös täysin yllättäen normaalin gynekologisen tarkastuksen yhteydessä. Mitä sitten? Voiko se olla vaarallista? Mistä tiedän, ettei se ole syöpä? Pitäisikö leikata heti, voiko se hävitä itsestään ja millä keinoin selvitetään asia nopeasti ja luotettavasti?

Synnytyspelon taustoista ja hoitamisesta

Kirsi Juutilainen

Uuden ja tuntemattoman äärellä voi pelottaa. Vauva tulee. Samanaikaisesti iloa ja uuden odotusta, mutta myös aika ristiriitaista ja hämmentävää, joskus jopa pelottavaa. Niin paljon muutoksia omassa itsessä ja elämässä niin paljon epävarmaa…