9.3.2021

Meinaako nauraessa pissat tulla housuun?

Mari Camut

Mari Camut
Fysioterapeutti, lantionpohjan fysioterapeutti, seksuaalineuvoja (amk)

Janna Rosenqvist

Janna Rosenqvist
Fysioterapeutti, äitiys-ja lantionpohjan fysioterapeutti. Hoitovapaalla.

Anu Parantainen
Fysioterapeutti, uroterapeutti, seksuaalineuvoja

Onko sinun vaikea kontrolloida virtsarakkoa ja suolistoa ja tunnet jatkuvaa tarvetta käydä vessassa?

Onko sinun vaikea kontrolloida virtsarakkoa ja suolistoa, ja tunnet jatkuvaa tarvetta käydä vessassa? Joudutko ponnistamaan virtsatessa tai ulostaessa tai mahdollisesti avustamaan tarpeitasi? Onko sinulla lantionpohjan lihasten tunnistamis- ja aktivoimisvaikeuksia? Onko sinulla lantion alueen tai lantionpohjan kiputiloja kuten yhdyntäkipua, vulvodyniaa, dyspareuniaa tai endometrioosikipuja? Onko sinulla todettu lantionpohjan elinten laskeumia? Kiristääkö leikkausten jälkeiset arvet lantionpohjassa tai vatsassa? Onko sinulla heikkoutta keskivartalon lihaksissa tai vatsalihasten erkaumaa? Onko sinulla raskausajan vaivoja; liitoskipuja, SI-nivel kipuja, virtsankarkailua? Mietitkö miten lähteä harrastamaan liikuntaa synnytyksen tai vatsanalueen leikkauksen jälkeen? Haluaisitko pystyä hyppimään, aivastamaan, nauramaan ja juoksemaan ilman virtsan-, ulosteen tai ilmankarkailua? Haluaisitko pystyä harrastamaan seksiä ilman kipuja?

Lantionpohjan fysioterapiassa hoidetaan kaikkia edellä mainittuja toimintahäiriöitä. Fysioterapiasta on tutkitusti apua lantionpohjan toimintahäiriöihin. Lantionpohjan fysioterapeutin työnkuvaan kuuluu asiakkaan perusteellinen haastattelu, tutkiminen, ohjaus ja neuvonta. Lantionpohjan toimintahäiriöissä tutkitaan asiakkaan koko kehon toiminta. Lantionpohja toimii yhdessä pallean, selän ja vatsalihasten kanssa, joten kaikkien näiden lihasten yhteistoiminta on tutkittava. Neuvontaan kuuluu myös painonhallinnasta, ravinnosta ja nesteytyksestä puhuminen. Seksuaalineuvonta on myös tärkeä osa lantionpohjan fysioterapiaa.

Työvälineinä fysioterapeutti käyttää mm reaaliaikaista ultraäänilaitetta, jolla kuvannetaan lantionpohjan- ja keskivartalon lihasten toimintaa vatsan päältä tai lantionpohjasta, välilihan kohdalta. Kivunhoidossa käytetään manuaalista käsittelyä, rauhoittavaa sekä rentouttavaa sähköhoitoa, hengityksen ja liikkeiden ohjausta. Lantionpohjanlihasten aktivoinnissa käytetään biopalautelaitteita kuten reaaliaikaista ultraääntä tai emättimeen tai peräaukkoon laitettavaa pientä anturia, jonka avulla voidaan mitata lantionpohjan lihasten aktiivisuutta. Antureiden avulla voidaan myös antaa sähköhoitoa (kivutonta), joka auttaa lihasten tunnistamisessa, aktivoinnissa ja vahvistamisessa. Sähköhoidolla voidaan myös rauhoittaa yliaktiivista virtsarakkoa pintaelektrodien tai emättimeen tai peräaukkoon laitettavan anturin avulla.

Jokaiselle asiakkaalle tehdään yksilöllinen harjoitusohjelma, joka soveltuu hänen arkeen ja sen hetkiseen elämäntilanteeseen. Voit keskustella aiheista gynekologisi kanssa ja hän voi tehdä sinulle lähetteen lantionpohjan fysioterapiaan. Tällöin saat jokaisesta fysioterapiakerrasta pienen Kela-korvauksen. Lantionpohjan fysioterapiaan voi tulla myös ilman lähetettä.

Lämpimästi tervetuloa lantionpohjan fysioterapiaan Femedaan!

Femedan fysioterapeutit

Anu Parantainen

Janna Rosenqvist

Mari Camut

Hormonihoito ja Alzheimer-tauti – mitä uutta?

Olavi Ylikorkala

Alzheimerin tauti, aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, aiheuttaa noin 70 % vanhusten muistisairauksista (dementia). Monet aiemmat tulokset viittasivat vahvasti siihen, että vaihdevuosi-iän hormonihoito (estrogeeni yksin tai yhdessä keltarauhashormonin kanssa) voisi suojata Alzheimer taudilta. Näin ei käynyt suomalaisilla naisilla.

Seitsemän kysymystä NIPT-testistä

Erja Halmesmäki

NIPT-testillä (noninvasiivinen prenataalitutkimus) voidaan tunnistaa 21-trisomian eli Downin oireyhtymä peräti 99,9 prosentin todennäköisyydellä. Mihin NIPT-testin luotettavuus perustuu, entä jos testituloksen mukaan sikiö ei ole terve?

Apua, minulla on munasarjakysta!

Bruno Cacciatore

Noin 15% kaikista naisista on joskus elämässään, tässä tilanteessa. Munasarjakysta voi selittää oireita kuten alavatsakipuja, turvotusta ja virtsaamisongelmia. Munasarjakysta voi löytyä myös täysin yllättäen normaalin gynekologisen tarkastuksen yhteydessä. Mitä sitten? Voiko se olla vaarallista? Mistä tiedän, ettei se ole syöpä? Pitäisikö leikata heti, voiko se hävitä itsestään ja millä keinoin selvitetään asia nopeasti ja luotettavasti?