18.11.2021

Parisuhde ja erektiohäiriöJos parisuhteen hiipuminen erektiohäiriön takia harmittaa, kannattaa hakea apua. Hoidot ovat kehittyneet, ja moni iäkäskin hyötyy niistä.

Erektiohäiriöistä ja niiden hoidosta elää edelleen monta virheellistä käsitystä. Pahimmillaan väärät mielikuvat voivat estää hakemasta apua ratkaistavissa oleviin ongelmiin. Monen ajatuksissa on edelleen kyse jollakin tavoin häpeällisistä vaivoista. Erityisesti vanhemman polven miehet ovat tottuneet pitämään kaiken sukupuolielämään liittyvän visusti omana tietonaan.

Monesti koko vyyhti lähtee aukeamaan, kun mies rohkaistuu urologin vastaanotolle virtsaamisongelmien vuoksi. Minulla on tapana kysyä samalla erektioasioista ja parisuhteesta ja kertoa, että erektiohäiriöihin on tarvittaessa tarjolla hyviä hoitoja. Monen mieltä huojentaa tieto siitä, kuinka yleisiä erektiohäiriöt ovat erityisesti ikääntyvillä. Viisikymppisistä miehistä keskimäärin joka toisella on erektio-ongelmia ainakin joskus, kuusikymppisistä osuus on jo noin 60 prosenttia.

Meille urologeille erektiohäiriöiden hoito on siis kirjaimellisesti jokapäiväistä työtä.

Pulmien yleisyys ei tarkoita, että seksielämän hiipumiseen tai loppumiseen täytyisi iän myötä vain sopeutua. Nykyaikaisten hoitokeinojen avulla valtaosaan erektiohäiriöistä on saatavilla apua iästä riippumatta. Hoidoista on hyötyä jopa 80-90 -vuotiaille. Seksi voi kuulua toimivaan parisuhteeseen hyvässä yhteisymmärryksessä vielä useiden vuosikymmenien yhteiselon jälkeen. Toisinaan kumppani vaihtuu vielä myöhäisemmässä iässä ja tarve aloittaa seksielämä uudelleen tuo epävarmuutta.

Erotiikka lisää molempien osapuolten onnellisuutta. Hoitamattomat erektiohäiriöt puolestaan aiheuttavat välttelyä ja puhumattomuutta ja aletaan mennä vaikkapa nukkumaan eri aikoihin, ettei asiaa tarvitse kohdata.

Lääkärin vastaanotolla suljetaan pois vakavien sairauksien mahdollisuus häiriöiden taustalla. Verenkiertoperäisiin erektiohäiriöihin on nykyään saatavilla useita erilaisia suun kautta otettavia valmisteita. Lääkevalmisteiden hinnat ovat myös laskeneet, koska esim. Viagran patenttisuoja on rauennut ja hinnat ovat laskeneet siitä, kun yhden pillerin hinta oli 15 euroa ja nyt rinnakkaislääkkeet maksavat noin 0,25 euroa kappaleelta. Lääkkeiden teho vaihtelee muutamasta tunnista yli vuorokauteen, mikä ei suinkaan tarkoita, että erektio olisi päällä tauotta koko tuon ajan. Aina tarvitaan seksuaalinen ärsyke, johon lääke antaa mahdollisuuden reagoida. Fysiologisen vaikutuksen lisäksi lääkkeet antavat psykologista varmuutta, koska epäonnistumiset nakertavat helposti miehen itseluottamusta ja nostavat kynnystä edes yrittää seksiä ja näin ollen heikentävät myös parisuhdetta.

Viime aikoina on ollut muodikasta hakea alhaisesta testosteronitasosta selitystä moniin vaivoihin. Verenkiertoon liittyvät syyt ovat kuitenkin huomattavasti yleisempiä. Penisvaltimoiden pitää kyetä laajenemaan riittävästi, jotta erektion saaminen ja pysyminen olisi fysiologisesti mahdollista. Tätä mekanismia heikentävät monet seikat mm. Diabetes, korkea kolesteroli, tupakointi, ylipaino, tietyt lääkkeet jne. Testosteronivajeesta saattaa olla kyse, jos libido heikkenee eli seksi ylipäänsä lakkaa kiinnostamasta. Miehen tullessa vastaanotolle arvellen testosteronivajetta, kysyn, pyöriikö seksi mielessä. Jos vastaus on kyllä, etsitään ratkaisua verenkierron puolelta. Ellei suun kautta otettavista lääkkeistä ole riittävästi apua, on tarjolla ulkoisesti käytettäviä valmisteita. Virtsaputkeen laitettavat lääkepuikot ja -voiteet tai peniksen varteen pistettävät injektiot vilkastuttavat verenkiertoa.

Uusin tulokas on matalaenerginen ultraääniterapia, jota annetaan kuuden hoitokerran kuurina viikon kahden välein, yhden hoitokerran kestäessä 25minuuttia. Täysin kivuton hoitomuoto muodostaa penikseen kokonaan uutta verisuonitusta. Ultraääniterapian ansiosta monen potilaan erektiolääkkeet tehoavat taas ja aiempaa pienempinä annoksina. Nuoremmat saattavat päästä lääkkeistä jopa kokonaan eroon.

Ensimmäinen ja tärkein asia on hakea rohkeasti apua ja varata aika joko omalle terveysasemalle tai suoraan yksityiselle urologille.

Kumppanin voi ottaa mukaan, jos asiasta on keskusteltu avoimesti kotona. Hyvään parisuhteeseen kuuluu avoimuus ja ongelmat seksielämässä vaikuttavat molempien elämänlaatuun. Myös naiselle voi tulla ikääntyessä ongelmia jatkaa hyvää seksielämää, mutta hänellekin löytyy apua.

Femedan miesten urologi

Timo Hakala
kirurgian ja urologian erikoislääkäri

Hormonihoito ja Alzheimer-tauti – mitä uutta?

Olavi Ylikorkala

Alzheimerin tauti, aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, aiheuttaa noin 70 % vanhusten muistisairauksista (dementia). Monet aiemmat tulokset viittasivat vahvasti siihen, että vaihdevuosi-iän hormonihoito (estrogeeni yksin tai yhdessä keltarauhashormonin kanssa) voisi suojata Alzheimer taudilta. Näin ei käynyt suomalaisilla naisilla.

Seitsemän kysymystä NIPT-testistä

Erja Halmesmäki

NIPT-testillä (noninvasiivinen prenataalitutkimus) voidaan tunnistaa 21-trisomian eli Downin oireyhtymä peräti 99,9 prosentin todennäköisyydellä. Mihin NIPT-testin luotettavuus perustuu, entä jos testituloksen mukaan sikiö ei ole terve?

Apua, minulla on munasarjakysta!

Bruno Cacciatore

Noin 15% kaikista naisista on joskus elämässään, tässä tilanteessa. Munasarjakysta voi selittää oireita kuten alavatsakipuja, turvotusta ja virtsaamisongelmia. Munasarjakysta voi löytyä myös täysin yllättäen normaalin gynekologisen tarkastuksen yhteydessä. Mitä sitten? Voiko se olla vaarallista? Mistä tiedän, ettei se ole syöpä? Pitäisikö leikata heti, voiko se hävitä itsestään ja millä keinoin selvitetään asia nopeasti ja luotettavasti?