15.12.2016

Seitsemän kysymystä NIPT-testistä

Erja Halmesmäki

Erja Halmesmäki
Dosentti, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri

NIPT-testillä (noninvasiivinen prenataalitutkimus) voidaan tunnistaa 21-trisomian eli Downin oireyhtymä peräti 99,9 prosentin todennäköisyydellä. Mihin NIPT-testin luotettavuus perustuu, entä jos testituloksen mukaan sikiö ei ole terve?

Mikä on NIPT-testi?

Perinteisesti sikiön kromosomipoikkeavuuksia seulotaan julkisessa terveydenhuollossa mittaamalla sikiön mahdollinen niskaturvotus ja yhdistämällä sen tulos äidin verinäytteestä analysoituihin valkuais- (PAPP-A ) ja raskaushormoniarvoihin (B-hCG). Parhaimmillaankin tämä perinteinen testi löytää noin 85 prosenttia Downin oireyhtymää sairastavista sikiöistä.

NIPT-testillä (noninvasiivinen prenataalitutkimus) sikiön kromosomipoikkeavuuden tutkimus voidaan tehdä äidin verestä jo 10. raskausviikon jälkeen. Testissä analysoidaan sikiön soluvapaata DNA:ta, josta tutkitaan kolme tavallisinta ja tärkeintä kromosomipoikkeavuutta: 21, 18 ja 13 trisomia.

Normaalisti ihmisellä on kutakin kromosomia kaksi kappaletta, mutta trisomia on tila, jossa sikiöllä on yksi ylimääräinen kromosomi. Kromosomipoikkeavuuden riski on yhteydessä synnyttäjän korkeaan ikään. Kaikissa trimosomioissa sikiö on vakavasti kehitysvammainen.

Kuinka luotettava NIPT-testi on?

NIPT-testi on luotettava. Se tunnistaa Downin oireyhtymän 99,9 prosentin todennäköisyydellä ja 18 trisomia yli 97 prosentin todennäköisyydellä. Trisomia 13 löytyy 88 prosentin varmuudella. Ainoastaan istukka- ja lapsivesitutkimuksessa päästään parempaan varmuuteen sikiön terveydestä. Molempiin toimenpiteisiin liittyy noin 0.5 prosentin keskenmenoriski.

NIPTin lisäksi on menetelmiä, joilla voidaan selvittää kromosomien 16- ja 9 -trisomiat, mutta näiden menetelmien luotettavuus ei ole yhtä hyvä kuin kromosomien 21, 18 ja 13 trisomioiden selvittämisessä käytetty menetelmä.

Selviääkö NIPT-testissä sikiön sukupuoli?

Kyllä. Tutkimuksessa selviää myös sikiön sukupuoli, joka kerrotaan vanhemmille, mikäli he niin haluavat. Lisäksi NIPT löytää sukukromosomien X (tyttösikiö on XX) ja Y (poikasikiö on XY) poikkeavan lukumäärän (esim. Turnerin oireyhtymä ja Klinifelterin oireyhtymä). Tässä luotettavuus on 95 prosentin luokkaa.

Voiko verinäytteestä löytyä myos muita sikiön poikkeavuuksia?

Kyllä, mutta analyysi ei ole niin luotettava kuin perus NIPT. Saatavilla on myös niin sanottu laaja NIPT-tutkimus, jossa pyritään perusmääritysten lisäksi löytämään mahdollinen, mutta hyvin harvinainen, mikrodeleetio-oireyhtymä. Valitettavasti laajakin NIPT-tutkimus pystyy löytämään siihen liittyvistä tautitiloista vain noin 60 prosenttia. Koska yleisen arvion mukaan osuvuus seulontatestissä on huono, toivomme että laajasta NIPT-tutkimuksesta kehittyy tulevaisuudessa nykyistä parempi.

Onko NIPT-tutkimuksella jotain rajoituksia?

Kyllä. Perus NIPT-tutkimuksessa väärä tutkimustulos on erittäin harvinainen (<0.5 prosenttia). On kuitenkin syytä muistaa, että testillä saadaan selville vain ne kromosomipoikkeavuudet, joiden löytämiseen testi on kehitetty. Näin ollen on mahdollista, että normaalista NIPT-tuloksesta huolimatta sikiöllä on joku muu, äärimmäisen harvinainen kromosomipoikkeavuus, jota testi ei ole yrittänytkään tunnistaa.

NIPT toimii parhaiten normaalipainoisilla naisilla. Selvästi ylipainoisen (yli 90 -100 kg) odottajan veressä ei ole tarpeeksi sikiön DNA:ta, jotta tutkimus voitaisiin suorittaa onnistuneesti.

Kaksosraskauksissa testin osuvuus on hiukan huonompi, ja näytteestä voidaan tutkia vain 21, 18 ja 13 trisomiat. Kaksosraskaudessa sikiöiden sukupuolen määrittäminen luotettavasti ei ole mahdollista.

Entä jos sikiö ei ole testin mukaan terve?

NIPT-tutkimus on erinomaisesta osuvuudestaan huolimatta seulontaan tarkoitettu tutkimus. Siksi suosittelemme aina, että poikkeava testitulos varmistetaan istukka- tai lapsivesinäytteellä ennen mahdollista raskauden keskeyttämistä. Myös laajan NIPT-tutkimuksen poikkeava tulos on ehdottomasti varmistettava istukka tai lapsivesinäytteestä.

Testiä on kehitetty ja käytetty jo vuosikausia, ja miljoonia verinäytteitä on tutkittu. Näytteistä on satunnaisesti, mutta äärimmäisen harvoin, tullut vaikeasti selitettävissä oleva poikkeava tulos, joka ei ole liittynyt sikiön sairauteen. Joissakin tapauksissa syyksi on paljastunut äidin sairaus, josta ei ollut tietoa. Tästäkin syystä on tärkeää keskustella hoitavan lääkärin kanssa ennen näytteen ottoa ja myös sen jälkeen perusteellisesti, mikäli testin tulos on normaalista poikkeava.

Miten pääsen testiin?

Pääset testiin varaamalla ajan raskauden hoitoon perehtyneeltä lääkäriltä, joka käy kanssasi läpi testiin liittyvät yksityiskohdat huolellisesti. Lääkäri myös neuvoo ja ohjeistaa siltä varalta, että tulos olisi poikkeava. Kun tutkimus on valmistunut, hoitava lääkäri antaa tulokset.

Erja Halmesmäki
Dosentti, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri

Varaa aika NIPT-testiin Femedasta

Hormonihoito ja Alzheimer-tauti – mitä uutta?

Olavi Ylikorkala

Alzheimerin tauti, aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, aiheuttaa noin 70 % vanhusten muistisairauksista (dementia). Monet aiemmat tulokset viittasivat vahvasti siihen, että vaihdevuosi-iän hormonihoito (estrogeeni yksin tai yhdessä keltarauhashormonin kanssa) voisi suojata Alzheimer taudilta. Näin ei käynyt suomalaisilla naisilla.

Apua, minulla on munasarjakysta!

Bruno Cacciatore

Noin 15% kaikista naisista on joskus elämässään, tässä tilanteessa. Munasarjakysta voi selittää oireita kuten alavatsakipuja, turvotusta ja virtsaamisongelmia. Munasarjakysta voi löytyä myös täysin yllättäen normaalin gynekologisen tarkastuksen yhteydessä. Mitä sitten? Voiko se olla vaarallista? Mistä tiedän, ettei se ole syöpä? Pitäisikö leikata heti, voiko se hävitä itsestään ja millä keinoin selvitetään asia nopeasti ja luotettavasti?

Synnytyspelon taustoista ja hoitamisesta

Kirsi Juutilainen

Uuden ja tuntemattoman äärellä voi pelottaa. Vauva tulee. Samanaikaisesti iloa ja uuden odotusta, mutta myös aika ristiriitaista ja hämmentävää, joskus jopa pelottavaa. Niin paljon muutoksia omassa itsessä ja elämässä niin paljon epävarmaa…