Olet nainen

Vaihdevuodet tuovat tullessaan uudenlaisen naisen! Uusi elämänvaihe on aluillaan ja moni nainen kokeekin usein puhkeavansa erilaiseen naiseuteen vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen. Nainen, opi nauttimaan itsestäsi ja uudenlaisesta ihanasta naiseudestasi!

Vaihdevuodet eivät ole vaiva

Vaihdevuodet eivät ole vaiva vaan luonnollinen siirtymävaihe hormonaalisessa toiminnassasi – ne ovat merkki uuden etapin alkamisesta elämässäsi. Estrogeeni- eli naissukuhormonin tason heilahdukset alkavat jo joitakin vuosia ennen varsinaista kuukautisten poisjäämistä, joka on virallinen menopaussi. Kuukautisia edeltävät premenstruaalioireet saattavat voimistua ja kuukautiskierron muutokset ovatkin varsin tavallisia. Jos tunnet elämänlaatusi kärsivän näistä muutoksista, voit huoletta kääntyä oman gynekologisi puoleen – oireisiin löytyy apu!

Nauti naiseudestasi

Ruuhkavuotesi ovat takana päin, lapset muuttavat kotoa ja aikaa itsellesi ja kumppanillesi jää enemmän – nauti siis uudesta elämäntilanteestasi! Tässä elämänvaiheessa seksuaalisuudessa voi tapahtua muutoksia myös toiseen suuntaan ja saatat tuntea halukkuutesi vähentyneen ja pelkäät sen vaikuttavan parisuhteeseesi. Tällaisissa tilanteissa kannattaa rohkeasti kääntyä seksuaaliterapeutin puoleen. Näihinkin huoliin löytyy aina ratkaisu.

Huolehdi terveydestäsi

Aineenvaihduntasi hidastuessa ja lihasmassan vähentyessä on luonnollista, että myös painosi saattaa nousta. Huolehdi siis terveellisistä elämäntavoista, riittävästä liikunnasta ja tasapainoisesta ruokavaliosta. Myös riski sairastua rintasyöpään kasvaa hiljalleen 40-50 ikävuodesta eteenpäin. Säännöllisestä rintojen tutkimisesta on hyvä huolehtia sekä omatoimisesti että gynekologisi vastaanotolla ja tarvittaessa tehdä mammografia ja ultraäänitutkimus jo ennen varsinaisten seulontojen alkamista ja niidenkin aikana. Varhainen syövän havaitseminen parantaa ennustetta ja voi vaikuttaa tarvittavien hoitojen laajuuteen.

Säännölliset gynekologikäynnit

Säännölliset gynekologikäynnit ovat suositeltavia. Ultraäänitutkimuksella voidaan havaita mahdolliset muutokset tai poikkeavuudet munasarjojen ja kohdun alueilla. Kohdunkaulan syöpäseulonnoissa on hyvä käydä vähintään viiden vuoden välein ja tarvittaessa gynekologisi voi ottaa näytteitä, mikäli sinulla on vaivoja.

Femeda on naisten oma lääkärisema.

Femeda on vuonna 1992 perustettu lääkäriasema naisille Kalevankadulla Helsingin keskustassa. Tutustu lääkäreihimme ja varaa aika helposti verkossa.

Varaa aika

tai soita meille 09 7510 1000