Olet nainen

Keskimäärin kuudestakympistä ylöspäin alkaa elämänrytmisi olla kiireettömämpi, ja sinulla on paremmin aikaa miettiä mihin ryhtyä seuraavaksi. Jos olet jo saavuttanut eläkeiän on sinulla viimeinkin aikaa elää myös täysin itsellesi! Ryhdy siis toteuttamaan unelmiasi ja nauti naiseudestasi!

Miten ylläpitää terveyttä?

Terveellisten elämäntapojen, hyvän ja monipuolisen ruokavalion sekä arkiliikunnan positiivisia terveydellisiä vaikutuksia ei voi koskaan liikaa korostaa. Sinulla on nyt enemmän aikaa itsellesi, joten käytä sitä myös terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi huolehtimiseen. Huolehdi siis säännöllisistä perus lääkärintarkastuksista ja gynekologikäynneistä ja pidä huoli luustosi terveydestä. Viimeistään kuusikymppisen naisen on hyvä käydä luustontiheysmittauksessa, jossa selvitetään luuston kunto, jotta voidaan ehkäistä tai pitää kurissa mahdollinen osteoporoosi.

Miten hidastaa biologista vanhenemista?

Tiivistetysti voisi sanoa, että tupakoinnin ja ylipainon välttäminen ja jälleen kerran riittävä lepo ja liikunta iästä riippumatta hidastavat biologista vanhenemista. Luuston hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että huomioit riittävän kalciumin ja D-vitamiinin saannin. Sydämelle ja verisuonistolle mahdollisimman lempeä ruokavalio edistää sydän- ja verisuoniterveyttä ja ehkäisee sepelvaltimotautia, sekä pitää kolesterolin kurissa. Säännölliset käynnit perustutkimuksissa kertovat myös mahdollisten lääkehoitojen tarpeellisuudesta.

Seksuaalisuus ja intiimiterveys

Optimistinen ja iloinen elämänasenne tutkitusti pidentävät elinajanodotetta. Hyvä seksielämä on osa iloista ja onnellista elämää ja parasta lääkettä kaikkiin vaivoihin. Ikääntymisen myötä seksuaalisuus ja seksielämä luonnollisesti muuttuvat – halu ja aktiivisuus saattavat vähentyä. Muista, että parisuhde- ja seksuaaliterapeutilla käynti on luonnollista ja suositeltavaa myös ikääntyville ihmisille ja pariskunnille. Joskus haluttomuuden taustalla saattaa olla vain fyysinen este. Naisella limakalvokuivuus voi tehdä yhdynnästä kivuliasta ja olla nautinnon tiellä. Gynekologikäyntien yhteydessä kannattaa mahdolliset oireet ottaa puheeksi – niihin löytyy aina apu.

Sairastumisen riski on hyvä tiedostaa

Kuudestakympistä ylöspäin syöpään sairastumisen riski kasvaa merkittävästi myös naisilla. Edellä mainitut terveelliset elämäntavat vähentävät syöpään sairastumisen riskiä merkittävästi. Monet naisten syöpäsairaudet havaitaan parhaiten säännöllisillä lääkärintarkistuksilla, gynekologikäynneillä sekä ultraääni- ja mammografiatutkimuksilla. Varhaisessa vaiheessa havaittu syöpä on aina paremmin hoidettavissa.

Femeda on naisten oma lääkärisema.

Femeda on vuonna 1992 perustettu lääkäriasema naisille Kalevankadulla Helsingin keskustassa. Tutustu lääkäreihimme ja varaa aika helposti verkossa.

Varaa aika

tai soita meille 09 7510 1000