Olet nainen

Ensimmäisiä murrosiän merkkejä saatat havaita jo ennen kymmentä ikävuottasi. Kainalo- ja häpykarvoitusta voi ilmaantua jo ennen varsinaista murrosikää. Murrosiän käynnistymisajankohta vaihtelee yksilöllisesti. Siihen vaikuttavat monet asiat kuten yleinen terveydentilasi, ravitsemus, liikunnan ja levon määrä sekä perinnölliset tekijät.

Pidä huolta itsestästi

Kasvaessasi tytöstä nuoreksi naiseksi on sinun tärkeää huomioida monipuolinen ja säännöllinen ravinnon saanti. Kasvun ja hormonaalisen kehityksesi kannalta riittävät yöunet ja säännöllinen arkiliikunta ovat hyvinvointisi, opiskelusi ja kaiken jaksamisesi kannalta ensiarvoisen tärkeitä asioita.

Sinä olet juuri ihana

Voit henkisesti hyvin, kun pidät yllä sosiaalisia suhteita ja tapaat kavereitasi muuallakin kuin somessa. Somen ja internetin liiallinen tuijottaminen saattavat altistaa sinua vääränlaiselle kehokuvalle ja asettaa sinulle turhia paineita suhteessa ympäristöösi ja muihin ihmisiin. Sinä olet täydellinen ja ihana juuri sellaisena kuin olet. On tärkeää, että uskallat ottaa puheeksi mieltäsi askarruttavat asiat. Monesti ammattilaisen kanssa keskustelu auttaa ymmärtämään oman normaaliuden ja ainutlaatuisuuden.

Miten me voimme olla tukenasi

Femedassa meillä on sinua varten asiantuntevat fysio-, seksuaali- ja psykoterapeutit, jotka ovat tarvittaessa tukenasi kasvusi eri vaiheissa. Saatat kaivata neuvoja monipuolisen ja terveellisen ruokavalion suhteen tai tarvitset asiantuntevan ja empaattisen psykoterapeutin tukea mieltä painavien ja vaikeidenkin henkilökohtaisten kysymysten äärellä. Murrosiän fyysiseen kehitykseen liittyvissä pulmissa ja kuukautisongelmissa nuorisogynekologi on apunasi.

Seksuaalisuus

Seksuaalisuuteen herääminen on kaikilla yksilöllistä. Joskus omaan seksuaali-identiteettiin liittyvät kysymykset saattavat askarruttaa mieltäsi jo hyvin varhaisessa vaiheessa, siinä ei ole mitään ihmeellistä tai väärää. Olemme myös silloin tukenasi. Femedassa saat myös asiantuntevaa ehkäisyneuvontaa.

Femeda on naisten oma lääkärisema.

Femeda on vuonna 1992 perustettu lääkäriasema naisille Kalevankadulla Helsingin keskustassa. Tutustu lääkäreihimme ja varaa aika helposti verkossa.

Varaa aika

tai soita meille 09 7510 1000