Istukkanäytetutkimus

Istukkanäyte otetaan 11.–13. raskausviikolla. Näytteenottoa edeltää ultraäänitutkimus, jossa selviää, onko raskaus edennyt normaalisti, sekä raskauden kesto, sikiöiden lukumäärä ja istukan sijainti. Tätä tutkimusta varten virtsarakon tulisi olla täynnä. Vatsanpeitteiden läpi tehtävä istukkanäytteenotto tuntuu suunnilleen samalta kuin verinäytteen otto tai rokotus. Toimenpiteen jälkeen äiti voi liikkua normaalisti ja mennä esimerkiksi töihin.

Istukkanäytetutkimus perustuu siihen, että istukassa on vilkkaasti jakautuvia sikiön soluja. Kromosomitutkimus valmistuu 1-2 viikon kuluttua näytteen otosta. Tutkimuksen tulos selviää siis noin kuukautta aikaisemmin kuin lapsivesitutkimuksessa.

Liittyykö istukkanäytetutkimukseen riskejä?

Alkuraskauden keskenmenot ovat yleisiä ja normaalistikin vielä noin 4,5 prosenttia kymmenennelle viikolle jatkuneista raskauksista päättyy keskenmenoon. Istukkanäytteenottoon liittyy 0.5-1 prosentin keskenmenoriski. Kromosomitutkimuksen tulos joudutaan varmistamaan lapsivesitutkimuksella vain erittäin harvoin.

Ultraäänitutkimus
NIPT-tutkimus
Istukkanäytetutkimus
Lapsivesitutkimus

Asiantuntijat

 Ansa Aitokallio-Tallberg

Aitokallio-Tallberg
Ansa

LKT, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri

 Bruno Cacciatore

Cacciatore
Bruno

Dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

 Erja Halmesmäki

Halmesmäki
Erja

Dosentti, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri

 Mika Nuutila

Nuutila
Mika

Dosentti, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri