Urologi

tai soita meille 09 7510 1000

Urologi

Urologi tutkii ja hoitaa virtsateiden sairauksia sekä eturauhasvaivoja ja erektiohäiriöitä.

Naisten tavallisia urologisia ongelmia ovat tiheävirtsaisuus, virtsan karkailu, virtsaamiskivut sekä toistuvat virtsatietulehdukset. Urologit selvittävät verivirtsaisuutta sekä virtsateiden poikkeavia kuvantamislöydöksiä ja hoitavat niitä tarvittavilla toimenpiteillä.

Virtsatietulehdukset

Naisten virtsatietulehdukset yleistyvät vaihdevuosien jälkeen. Vaihdevuosien jälkeen yli 50 % naisista kärsii vuoden aikana toistuvista virtsatulehduksista. Näihin vaivoihin löytyy meiltä apu. Emättimen ja virtsaputken limakalvojen kuntoa ja bakteerikantaa voidaan parantaa esimerkiksi paikallisestrogeeni hoidolla.

Virtsankarkailu

Virtsankarkailu on naisilla myös melko yleinen ja kiusallinen vaiva. Virtsankarkailuun löytyy monenlaisia hoitoja, joten ei kannata tätäkään vaivaa turhaan potea. Femedan urologin vastaanotolla selvitetään virtsankarkailun syyt ja suunnitellaan hoito niiden mukaisesti. Usein virtsankarkailua voidaan hoitaa myös itsenäisellä lantiophojan lihasten aktivoinnilla. Femedan fysioterapeutilta saa myös tarvittaessa ohjausta lantiopohjan lihasten harjoitteluun. Joskus oireet voivat parantua yksinkertaisilla elämäntapamuutoksilla.

Lähes kaikkia naisia vaivaavat erilaiset virtsavaivat jossain vaiheessa elämää. Virtsavaivoista ei kuitenkaan tarvitse kärsiä. Mikäli sinulla on toistuvia virtsavaivoja kannattaa sinun kääntyä urologin puoleen jo varhaisessa vaiheessa.

Lue Suvi Niemen (LL) artikkeli: Virtsavaivoja?

Miesten urologiset vaivat

Miesten tavallisia urologisia oireita ovat eturauhasvaivat, virtsaamiseen liittyvät ongelmat sekä erektiohäiriöt ja haluttomuus. Femedassa ohjaamme sinut miesten urologian ja kirurgian erikoislääkärin vastaanotolle.

Eturauhastulehdus

Prostatiitti eli eturauhastulehdus on miehillä yleisin syy urologilla käyntiin. Eturauhastulehdukset voivat olla satunnaisia, nopeasti alkavia ja ohimeneviä vaivoja. Hoitamaton prostatiitti voi kroonistua ja muodostua pitkäaikaiseksi vaivaksi. Tutkimuksista huolimatta eturauhastulehduksen perussyitä ja syntymekanismeja ei edelleenkään tarkkaan tunneta. Eturauhastulehdus ei itsessään aiheuta syöpää, eikä se ole tarttuva sairaus. Tulehdus on kuitenkin kiusallinen ja haittaa miehen arkea. Vaivat saattavat ilmetä epämääräisinä alavatsakipuina ja lantipohjan särkynä. Kipu voi säteillä kiveksiin, nivuksiin ja virtsaputkeen, sekä ristiselkään ja sisäreisiin. Lisäksi voi ilmetä tihentynyttä virtsaamistarvetta ja virtsasuihkun paineen heikkenemistä.

Eturauhasen liikakasvu

Eturahasen liikakasvu on yleinen vaiva yli 50-vuotiailla miehillä. Ikääntymisen myötä eturauhasen liikakasvun yleisyys lisääntyy merkittävästi. Eturauhasen liikakasvun oireita ovat heikentynyt virtsasuihku ja yöllinen heräily tihentyneestä virtsaamisen tarpeesta johtuen sekä jälkitiputtelu. Urologi tutkii mahdollista liikakasvua peräsuolen kautta eturauhasta sormella tunnustellen. Oireisiin määrätään yleensä lääkehoito.

Eturauhassyöpä

On miesten syöpäsairaus ja Suomen yleisin syöpätyyppi. Riski sairastua eturauhassyöpään kohoaa merkittävästi 50-80-vuotiaana. Siksi on suositeltavaa, että eturauhasen säännöllinen sormitutkimus aloitettaisiin viimeistään 50-vuotiaana ja PSA-verikoe olisi tarkastuksen ohessa vuotuinen rutiini. Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä todetaan sitä paremmat ovat paranemisennusteet. Eturauhassyöpä antaa oireita vasta kun se on levinnyt luustoon – silloin ennuste on useinmiten huono.

Erektiohäiriö

Erektiohäiriöt ovat hyvin yleisiä myös nuorilla miehillä. Niitä ei pidä ujostella, sillä ne pystytään parantamaan. Suurin ongelma erektiohäiriöiden taustalla ja hoitamattomuudessa on asiasta vaikeneminen. Miehen erektiohäiriön fyysisiä ja kliinisiä taustatekijöitä ovat luonnollisesti ikä ja mahdolliset muut sairaudet, kuten sydän- ja versuonisairaudet sekä diabetes. Myös testosteronin tuotannon määrä heikkenee ikääntyessä ja se saattaa ilmetä osaltaan potenssivaivoina. Hektisen ja stressaavan elämänrytmin myötä erektiohäiriöt koskevat yhä nuorempia miehiä. Näihin ongelmiin löytyy tehokkaat hoitokeinot, eikä niitä kannata jäädä yksin pohtimaan vaan hakea apua urologin vastaanotolta. Nykyisin erektiohäiriöön on tarjolla myös lääkkeetöntä ja kivutonta ultraääniterapiaa. Varsinkin alle 50-vuotiaat pääsevät usein kokonaan eroon erektiohäiriölääkkeistä ja sitä vanhemmilla ne alkavat toimia paremmin ja pienemmillä annoksilla.

Sterilisaatio

Miehen sterilisaatio on turvallinen ja luotettava ehkäisykeino. Suomessa sterilisaatio voidaan tehdä 30 vuotta täyttäneelle miehelle. Naisen sterilisaatioon verrattuna toimenpide on nopea, yksinkertainen ja helppo, eikä se vaikuta kykyyn tai halukkuuteen. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa urologin vastaanotolla toimenpidehuoneessa. Sairauslomalle ei yleensä ole tarvetta ja mahdollisten jälkikipujen hoitoon riittää tulehduskipulääke. Varaathan ajan toimenpiteeseen puhelimitse 09-75101000

Femedassa sinua hoitavat kokeneet urologit – olet turvallisissa käsissä!

Varaa aika urologille

Femedan urologit

Timo Hakala

Timo Hakala

LL, urologian ja kirurgian erikoislääkäri

Suvi Niemi

Suvi Niemi

LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, Urologi